Arvet från människosläktingar väcker frågor

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur släktforskning är lättare nu i moderna tider, bland annat tack vare internet och DNA-spårningsmetoder. I dag skriver vi i stället om hur spår i våra DNA visar att vi har mixat oss med den nu utdöda människoarten Neandertalare.

 

SVT kan vi läsa om hur forskare har kommit fram till att när människorna för 80 000 år sedan lämnade den afrikanska kontinenten så förökade vi oss med de neandertalare som redan bebodde de områden vi korsade. Det visar sig att hela 2 procent av av generna hos alla icke-afrikaner faktiskt kommer från denna släkting till människan, som sedan länge är utdöd.

Hela tjugo procent av av neandertalarnas arvsmassa kommer dessutom från just neandertalarna, arvsmassa som forskare nu försöker hitta spår av i olika egenskaper och koder i våra kroppar. Och vilka egenskaper är det som finns hos oss idag, men som vi fått från just våra människosläktingar? Jo, forskare tror att vi bland annat har ärvt gener som bildar keratin.

Keratin är ett så kallat hornämne, ett fiberprotein som som utgör grunden för bland annat hår, naglar och ger huden en starkare och mer köldtålig struktur. Forskare spekulerar nu i vad detta kan ge för egenskaper men tror att en mer fiberrik hud just

hårär mer värmande och skyddande i kalla klimat. Något som givetvis var behövligt när vi vandrade upp från varmare breddgrader in i den nordliga sfären. Kanske också att européers och asiaters raka och tjocka hår också kommer från neandertalarna.

Generna från neandertalarna finns gömda i vårt DNA

En annan sak, som kanske är det mest intressanta är att bitar i arvsmassan har selekterats bort från det DNA som kommer från neandertalarna. Det handlar mest om de manliga könscellerna, och de manliga hybriderna var nog sterila och därmed en  lätt fajt för det naturliga urvalet att släcka ner.

Hjärnvolymen var något större hos neandertalarna än hos människan idag, men trots detta verkar de inte ha kunnat konkurrera med moderna människoarten eftersom de dog ut för 40 000 år sedan.