Släktforskning med DNA

Allt fler väljer att släktforska för att finna sina rötter, och nu blir det allt vanligare att ta hjälp av DNA för att reda ut en massa frågetecken. Men man kan även få en rad chockar.

804472-human-spine-in-xrayAtt veta vart man kommer ifrån, sin släkts historia kan vara något som sätter en rad frågor på plats. Det är även allt fler som väljer att gå till botten med sin historia. TV-programmet ”Allt för Sverige” har blivit otroligt populärt, både många Amerikaner som vill vara med samt stora tittarsiffror som även resulterar i att fler vill kolla upp sin egen historia, och då blir det även allt mer populärt att ta till DNA-metod. Men när det kommer till DNA kan man även få reda på saker som man kanske inte tänkt att man skulle få reda på. Dn.se har nu en serie som släktforskning där de tar upp olika historier och information. Tydligen är det över en miljon svenskar som valt att släktforska nu när man kan ta hjälp av DNA-tekniken.

Som Facebook för DNA-forskare

”Antalet väntas fördubblas inom ett år i takt med att andra människor gör samma test och låter resultatet gå in i en databas, som andra släktforskare har tillgång till. På så sätt fungerar det lite som ett Facebook för DNA-forskare. I stället för förslag på personer som du kanske känner därför att ni har gemensamma Facebookvänner får du i DNA-databasen träffar på personer med vilka du delar åtminstone vissa DNA-bitar.”

Ja, genom att lämna sitt DNA får man sedan reda på vilka andra som gjort det och vilka man passar med och desto fler som gör det – desto större familj får man. När man väl funnit sina delar gäller det att sedan hålla kontakt. Att skicka kort är fortfarande det bästa sättet om man bor på håll och http://www.qpix.se/tackkort/ är fint då man även kan lägga in sina egne fotografier för att skapa en mer privat känsla.