Skilsmässor då och nu

Att skilja sig från någon har inte alltid varit en självklarhet. Idag är det många äktenskap som slutar i separation. En del menar att vi idag har en annan inställning till kärlek, att vi ställer högre krav på att äktenskapet alltid känns bra. Men mycket handlar också om att det idag är fullständigt juridiskt fritt att välja att skilja sig, något som inte var självklart förr i tiden.

Försommar, sommar – giftastider. Många gifter sig, ändå är det många som skiljer sig. På https://www.legio.se/ känner man mycket väl till de juridiska konflikter som kan uppstå vid en separation. Vårdnadstvister och hur man ska fördela bostaden och alla gemensamma prylar är alla problem som kan uppstå vid en skilsmässa.

Gifter man sig av kärlek?

Ja, idag gifter man sig kanske främst av kärlek. Men företeelsen är mycket modern. Det sägs att kärleken föddes i 1700-talets roman, och att den inte existerade innan det. Ändå är de flesta forskare överens om att kärlek går att se rent fysiskt, i förhöjda hormonvärden och liknande. Attraktion ska också gå att bevisa mer eller mindre medicinskt. Är du intresserad av att veta mer om äktenskapets kärlekshistoria rekommenderar vi den här artikeln i DN som behandlar ämnet i en djupgående artikel.

Vi gifter oss på sommaren, och skiljer oss i januari. Efter julens kärnfamiljsbetoning och en fattig månad framför sig är det många som helst inte vill se sin partner i ögonen mer. I en skilsmässa som blir till en vårdnadstvist är det barnets bästa, inte föräldrarnas, som många kanske vill tro. Barnet deltar inte själv i eventuell rättegång, men Socialnämnden får göra en egen utredning och bedömning och där är det inte helt ovanligt att barnet får komma till tals under utredningens gång. Det beror helt på barnets ålder samt vad utredningen handlar om.