Böcker för släktforskning

Att börja släktforska är att påbörja en resa. Det är spännande och magiskt att få grotta in sig i familjens historia och finna de mörka hemligheterna som kanske trollats bort. Det är spännande att se vilka människor som har burit ens namn, och ta reda på vilka resor de tog under sitt liv. Om du funderar på att gå bakåt i tiden och se vad du har att hitta i din släkt är det helt klart någonting vi uppmanar dig till.

Det är inte alltid lätt dock. En familj är sällan perfekt, och många är det som brutit med diverse familjemedlemmar varpå det kan vara svårt att hitta alla grenar. Det går dock att gå runt detta, det handlar bara om att ha kunskapen om hur man gör. Bäst är det att läsa sig till vägen för släktforskning, och därför kommer här tre stycken tips på böcker att läsa när du ska reda ut din familjs historia:

  • Vägen till din egen historia, av Elisabeth Thorsell
    Boken tar fram tips om hur och var du ska söka i alla de arkiv som finns att tillgå för att lättast hitta rätt svar. Du lär dig om de gamla kyrkböckerna, fysiska arkiv och hur du på bästa sätt använder  dig av internet. Du får också veta vad som gäller för folkbokföring.
  • Släktforskarens Arbetsbok, av Jorge Lintrup
    Författaren av boken är projektledare i släktforskarförbundet  och har hög kunskap om hur en går tillväga för att hitta spår från det förflutna. Boken är skapad för att man som nybörjare lätt ska förstå hur man släktforskar, och få en viss logisk och struktur på sin forskning.
  • Släktforskning grundkurs, av Gunilla Didriksson
    Perfekt för dig som aldrig har sysslat med släktforskning tidigare. Det är en mycket givande bok med alla grundstenar men kan också riktas till den som vill ha ny inspiration och kanske har fastnat i ditt forskande.

Mer om dessa böcker här.

Vi vill dock lyfta ett varningens finger. Tidigare har vi skrivit om  släktbråk vid arv, och nog finns det en risk att du hittar en bortglömt släkting som kräver dig på pengar.