Hitta bilder på släktingar

Mor och Far Hjalmar med släkt i Segerstad. - Västergötlands museum

Genom att släktforska och få reda på vilka ens förfäder var kanske man kan få en bättre inblick i vem man själv är. Att läsa om farfarsfadern eller mormormodern är väldigt spännande men att få se en bild av hur personen såg ut, är nästan ännu bättre.

Hitta bilder från dina släktingar

I dag finns 140 373 porträtt uppladdade på Sveriges släktforskarförbunds hemsida Rötter. Porträtten föreställer kända och okända personer och finns tillgängliga för den som vill hitta sina förfäder. Det här med bilder är kul att ha för att titta tillbaka på fina minnen man har. Istället för att ha alla bilder på datorn borde alla någon gång då och då framkalla ett par bilder. Det kan man bland annat göra på http://www.japanphoto.se/fotoframkallning. Men något de flesta förmodligen inte tänker på när de framkallat sina bilder är att en släkting kanske kommer att titta på dina familjebilder om några hundra år.

Porträttfynd

I databasen Porträttfynd finns visitkortporträtt, som har måtten 6 x 9 centimeter och kabinettsporträtt, som har måtten 11 x 14 centimeter. Dessa typer av porträtt var mest populära mellan 1860 och 1910. Släktforskarna skickar själva in fotona och hjälper sedan varandra att identifiera de personer som är porträtterade. Databasen skapades från allra början just för att hjälpa släktforskare att ta reda på vilka de anonyma porträtten i deras fotoalbum föreställer. I och med att man får se bilder på sina släktingar kan man få en känsla för hur det var att leva på deras tid. Hur modet var, hur klasserna såg ut och vilka könsroller som fanns. Genom att alla bilder sparas digitalt kan de bevaras för framtiden. För att hitta dina släktningar kan du söka bilder från deras hembyggd. Nästan alla fotografier har information om fotografens namn och hemort. Hittar man ingen släkting i databasen kan man titta på porträtt av kända personer istället. Exempelvis kan man hitta ett foto på August Strindberg.